over Hélène van Leuken

Geboren in Helmond 1957, opgegroeid in een middenstandsgezin waar werken heel belangrijk was. Na de middelbare school dus niet doorstuderen maar gelijk aan het werk. Op mijn 20e werd ik moeder van mijn zoon, enkele jaren later kwam mijn dochter ter wereld. In 1979 zijn we naar Uden verhuisd, gevolgd door een verhuizing naar Zeeland in 2010. 

 

Als kind was ik al vaak met lapjes aan het spelen en maakte ik mijn eigen poppenkleertjes. Ik werd daarbij gestimuleerd door ‘tante Annie’, een naaister en ze maakte de mooiste dingen maakte voor mijn poppen, zoals een echte trouwjurk en een gouden baljurk.

Ik ben een ‘self-taught woman’ en heb door uitproberen en eigen ideeën het meeste geleerd. Voor bepaalde technieken heb ik cursussen gevolgd op het gebied van spinnen, weven, wolverven en vilten. Deze vonden plaats in de vorm van workshops bij ervaren viltsters en wevers. Ook schilderen en tekenen behoren tot mijn interessegebieden. Van 1996 tot 1999 heb ik de 3-jarige leerroute tekenen en schilderen ‘Artimos’ gevolgd.

Door de jaren heen heb ik ook altijd met klei gewerkt. Die twee dingen, keramiek en textiele werkvormen, daar ligt mijn hart het meest. Mijn man en mijn vrienden hebben mij altijd gestimuleerd om door te gaan in mijn creatieve en kunstzinnige uitingen, om er meer werk van te maken.

 

In mijn werk als pedagogisch werker en tutor word ik ook geïnspireerd door de kinderen waar mee ik werk. De frisse onbevangenheid van peuters stimuleert mij om te werken met veel kleur. Dit komt vooral tot uiting in het viltwerk. De rust die ik ervaar in de natuur op de vele wandelingen die ik maak, zet ik om in wat ingetogener werk met klei.

De eeuwige stroom aan ideeën in mijn hoofd omzetten in materie is het doel dat ik voor ogen heb. De technieken professioneel uitvoeren op een handmatige manier is het vervolg daarop. Ik vind het heerlijk om vrij te werken en me zo min mogelijk te laten beperken door gevestigde ideeën en stijlen. Nu schilder ik met wol en ben bezig om het te combineren met keramiek.

“The purpose of art is washing the dust of daily life off our souls.” 

Pablo Picasso